EN | GR   

Δήμος Αμαρουσίου: Περιβαλλοντικό πρότυπο στην Αττική

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη Αμαρουσίου, μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση και μια σειρά από καινοτόμες ιδέες, είναι ο στόχος που θέτει ο δήμαρχος, Γιώργος Πατούλης σε συνέντευξη του στο «Greek Plastic & Packaging». 
3 ½ μόλις χρόνια στον δημαρχιακό θώκο και ο κ. Πατούλης έχει καταφέρει να βελτιώσει αισθητά την εικόνα του Δήμου Αμαρουσίου. Και αυτή είναι μόνο η αρχή ενός νέου μοντέλου ζωής που δίνει σημασία στο περιβάλλον, όπως εξομολογείται στο περιοδικό μας.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι ενέργειες που καθορίζουν την περιβαλλοντική πολιτική του Δήμου Αμαρουσίου;

Απάντηση: Ο Δήμος Αμαρουσίου υλοποιεί μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, που στόχο έχει να διασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής, σε όλους όσους ζουν ή εργάζονται στην πόλη μας.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούμε μια σειρά από «πράσινα» έργα και παρεμβάσεις, που στοχεύουν:
  • Στη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών.
  • Στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης, μέσα από την ενίσχυση του τομέα της καθαριότητας και την προώθηση της ανακύκλωσης.
  • Στη βελτίωση του Αστικού Περιβάλλοντος.
  • Στην υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου αστικών μετακινήσεων στα όρια της πόλης, όπου οι πολίτες θα χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τη Δημοτική και Διαδημοτική Συγκοινωνία, το ποδήλατο ή ακόμη και τα πόδια για τις κοντινές μετακινήσεις.
  • Στην υλοποίηση έργων στον τομέα της ενίσχυσης και αναβάθμισης του Αστικού Πρασίνου.
  • Στην προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, στην εισαγωγή της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην υλοποίηση προμηθειών ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων.
  • Στην ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και στη συστράτευσή τους σε μια «Πράσινη Συμμαχία».
Όλα τα έργα και όλες οι παρεμβάσεις μας που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, απλώνονται σε κάθε γειτονιά της πόλης. Και μας επιτρέπουν να έχουμε βάλει έως σήμερα ισχυρές βάσεις, για να ξανακάνουμε το Μαρούσι, Ανθρώπινη Πόλη. Έναν πραγματικά «Πράσινο Δήμο».

Ερώτηση: Κύριε Δήμαρχε, είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης οικιακών αποβλήτων συσκευασίας που εφαρμόζετε;

Απάντηση: Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι από τους πρώτους που εφάρμοσε με επιτυχία το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης οικιακών αποβλήτων συσκευασίας. Ενώ καθημερινά, ο Οργανισμός Περιβάλλοντος του Δήμου παρακολουθεί και συντονίζει την αποκομιδή των νέων κάδων Ανακύκλωσης, που έχει τοποθετήσει από το 2008 η Δημοτική Αρχή σε 37 σχολικές μονάδες της πόλης του Αμαρουσίου. Έτσι ώστε εκτός από την πρακτική σημασία του να συλλέγονται τόνοι χαρτιού και συσκευασιών, οι μαθητές να μαθαίνουν να συμμετέχουν ενεργά από μικρή ηλικία στην ανακύκλωση.

Σε κάθε σχολικό συγκρότημα έχει τοποθετηθεί 1 μπλε κάδος για συγκέντρωση συσκευασιών χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού κλπ. και 1 πράσινος για μεταχειρισμένες μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Κατά μέσο όρο, μάλιστα, αδειάζονται 10 κάδοι εβδομαδιαίως.

Σε ό,τι αφορά τον συνολικό όγκο ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώθηκαν από τον Δήμο Αμαρουσίου, το 2008 ήταν 6.846 τόνοι, ενώ το 2009 άγγιξε τους 8.221 τόνους, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 20%. Παράλληλα, καθημερινά επιστρέφονται στον Οργανισμό Περιβάλλοντος μεταχειρισμένα και κενά toners από τους εκτυπωτές των Υπηρεσιών του Δήμου. Στη συνέχεια, τα κενά toners είτε παραδίδονται για ανακύκλωση είτε επιστρέφονται σε εξειδικευμένες εταιρείες για αναγόμωση και επαναχρησιμοποίηση.

Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε, με τη συνεργασία και των πολιτών, τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο.

Ερώτηση: Εξηγήστε μας πως λειτουργεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών και Λαμπτήρων Φθορισμού;

Απάντηση: Ο Δήμος Αμαρουσίου ανακηρύχθηκε πρόσφατα πρώτος Δήμος στο Λεκανοπέδιο, μετά τον Δήμο της Αθήνας, στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Επιτυχία που μόνο τυχαία δεν ήρθε. Στο Δημαρχείο, στα περιφερειακά Κ.Ε.Π. και στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι όπου συλλέγονται μικρές οικιακές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Επίσης, στο κεντρικό Κ.Ε.Π. υπάρχει για τους δημότες κάδος συγκέντρωσης μεταχειρισμένων λαμπτήρων φθορισμού. Τα προς ανακύκλωση υλικά, με τη βοήθεια των Τεχνικών Συνεργείων του Δήμου αποθηκεύονται σε ειδικό κάδο που βρίσκεται στο αμαξοστάσιο του Δήμου και κατόπιν παραδίδονται σε εξειδικευμένη εταιρεία προς αξιοποίηση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ετήσιες ποσότητες ανακύκλωσης ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών και λαμπτήρων φθορισμού ανήλθαν στα 17.830 κιλά το 2008 και στα 33680 κιλά το 2009, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 200% περίπου.

Ερώτηση: Συμμετέχετε παράλληλα και σε δράσεις που αφορούν και την ανακύκλωση μπαταριών. Υπάρχει ανταπόκριση από τους δημότες;   

Απάντηση: Τεράστια ανταπόκριση. Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει διανείμει κάδους συλλογής μπαταριών οικιακής χρήσης σε όλα τα δημοτικά κτήρια που είναι επισκέψιμα στους δημότες (Δημαρχείο, περιφερειακά Κ.Ε.Π., ΚΑΠΗ, Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού, Δημοτικά Γυμναστήρια, κλπ.) καθώς και στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Όσον αφορά τις μπαταρίες αυτοκινήτων και φορτηγών αυτές συλλέγονται ξεχωριστά από το αμαξοστάσιο του Δήμου.

Η ετήσια αύξηση των ποσοτήτων είναι κατακόρυφη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακύκλωση συμμετέχουν και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα, τα οποία συνδράμουν ώστε να καταταγεί ο Δήμος Αμαρουσίου στους κορυφαίους του Λεκανοπεδίου και στη συγκεκριμένη δράση, σημειώνοντας αύξηση 6.000% σε σχέση με το 2005 !

Τα συγκεκριμένα ποσοστά ρεκόρ αποδεικνύουν έμπρακτα την ανταπόκριση των πολιτών, τους οποίους και θα ήθελα επί τη ευκαιρία να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη συμμετοχή τους.

Ερώτηση: Ο Δήμος Αμαρουσίου πάντως προχωρεί και σε άλλες καινοτομίες που αναμένεται να ωφελήσουν σημαντικά. Είστε ικανοποιημένοι από την πορεία της συλλογής αποβλήτων μαγειρικών λιπών και ελαίων (τηγανέλαια);

Απάντηση: Από τα μέσα του 2008 έχει ξεκινήσει η προσπάθεια του Δήμου Αμαρουσίου για τη συλλογή χρησιμοποιημένων μαγειρικών λιπών και ελαίων και την παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοντίζελ). Ήδη αυτή μας η πρωτοβουλία έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, συλλέχθηκαν 3689 λίτρα από 29 επιχειρήσεις (εστιατόρια, ψητοπωλεία, μαζική εστίαση, ταχυφαγεία κλπ), ενώ το 2009 υπήρξε αύξηση 245%, καθώς συλλέχθηκαν 9066 λίτρα από 40 επιχειρήσεις. Επιπλέον, μέσα στο 2010 θα τοποθετηθεί ένας ή περισσότεροι μεγάλοι κάδοι συλλογής τηγανελαίων (περ. 2 τόνων) σε κεντρική πλατεία της πόλης για την επέκταση του μέτρου και στους δημότες, ενώ ήδη υπάρχει μικρός κάδος στην είσοδο του Δημαρχείου για τους επισκέπτες.  

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι οι προσπάθειες σας για να αναδείξετε τον Δήμο Αμαρουσίου ως ένα περιβαλλοντικό πρότυπο έχουν δικαιωθεί;

Απάντηση: Οι βραβεύσεις του Δήμου Αμαρουσίου αποτελούν δικαίωση των προσπαθειών που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή τα τελευταία χρόνια, προκειμένου η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων όσων ζουν και δραστηριοποιούνται στο Μαρούσι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αμαρουσίου τιμήθηκε πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το «πράσινο» βραβείο EMAS στην κατηγορία «Δημόσια Διοίκηση», για την εξαιρετική περιβαλλοντική του διαχείριση στον τομέα των πράσινων προμηθειών και ύστερα από τη STAΤ BAΝΚ, για την εφαρμογή καινοτόμων πρωτοβουλιών στα ζητήματα ανακύκλωσης.

Πέρα, όμως, από τα ιδιαίτερα τιμητικά αυτά βραβεία και εμείς με τη σειρά μας ως Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου επιβραβεύουμε τους πολίτες που νοιάζονται για το περιβάλλον.

Στην κατεύθυνση αυτή, τιμήσαμε σε ειδική εκδήλωση τους μαθητές των σχολικών τμημάτων της πόλης μας που πρώτευσαν στον Μεγάλο διαγωνισμό Ανακύκλωσης που διοργανώσαμε σε συνεργασία με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση». Οι μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων του Αμαρουσίου, που αναδείχθηκαν πρωτοπόροι στη συλλογή ανακυκλώσιμων συσκευασιών, έλαβαν ο καθένας ως έπαθλο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ποδήλατα και Mp3 players.

Στόχος μας είναι μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις αλλά και τέτοιου είδους κίνητρα, να τους ωθήσουμε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας. Να γίνουν «πρεσβευτές» ενός νέου μοντέλου ζωής που δίνει ιδιαίτερη σημασία στη φύση.

Όταν το 2006 ο Γιώργος Πατούλης εξελέγη δήμαρχος έθεσε ως στόχο να μετατρέψει το Μαρούσι σε μια Ανθρώπινη Πόλη. 
3 ½ χρόνια μετά οι παραπάνω δράσεις αποδεικνύουν ότι το όραμά του έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.