EN | GR   

Οι τάσεις στα Μηχανήματα συσκευασίας

Με την οικονοµία της Βορείου Αµερικής να αρχίζει να δείχνε σηµάδια ανάκαµψης, υπάρχει µια συνεχής ζήτηση για νέες συσκευασίες, νέα προϊόντα, νέες εξαγορές και νέες τεχνολογίες για την αύξηση της παραγωγικής γραµµής της συσκευασίας. Ο Τζον Κόβαλ, που είναι διευθυντής ανάπτυξης της «Β & Ε Industrial Automation» και επίσης µέλος του διοικητικού συµβουλίου του Ινστιτούτου Κατασκευαστών Μηχανηµάτων Συσκευασίας προβλέπει τις τάσεις στις µηχανές συσκευασίας που θα προκύψουν σε αυτό το περιβάλλον.

1. Η αποθήκευση θα κερδίσει έδαφος
Ενώ ο Οργανισµός Φαρµάκων δεν έχει ακόµη επιβεβαιώσει τους κανόνες εντοπισµού των φαρµακευτικών προϊόντων, τα χρήµατα φαίνεται ότι θα έλθουν ακολουθώντας το παράδειγµα της Καλιφόρνιας, που έχει λάβει προβάδισµα στα µηχανήµατα αποθήκευσης. Η βιοµηχανία τροφίµων και ποτών ζητά επίµονα τους νέους κανονισµούς ασφάλειας των τροφίµων και ψάχνει τον τρόπο για να πραγµατοποιήσει ένα άλµα. Τα θρεπτικά τρόφιµα µπορεί να αποτελέσουν µια γέφυρα που θα φέρει κοντά τους δύο κόσµους.

2. Η παρακολούθηση της κατάστασης θα προσθέσει αξία στα προϊόντα
Οι περισσότεροι από τους κατασκευαστές µηχανηµάτων συσκευασίας θα θελήσουν να παρακολουθήσουν καλύτερα τις συνθήκες λειτουργίας τους - όπως η κατανάλωση ενέργειας, η θερµοκρασία, η ολοκληρωµένη ασφάλεια - µε τρόπους που δεν θα ανεβάζουν το κόστος. Η βιοµηχανία συσκευασίας όµως επισηµαίνει θα πρέπει να προστεθούν οι λειτουργίες αυτές στις προδιαγραφές των µηχανηµάτων, εάν θέλουν να γίνουν ευρέως διαθέσιµες.

3 Η σύγκληση του λογισμικού στη συσκευασία
Τόσο η βιοµηχανία της συσκευασίας όσο και οι προµηθευτές θα πρέπει να εξετάσουν σε όλο το εύρος ένα µηχάνηµα συσκευασίας και να φέρουν την σύγκλιση ανάµεσα στην επιχείρηση και τον επεξεργαστή. Έτσι θα µπορέσει να υπάρξει µια διαδραστική βοήθεια όταν προκαλείται ένα σφάλµα και να βελτιώνεται σε πραγµατικό χρόνο η µηχανή συσκευασίας. Αυτές οι εφαρµογές θα έχουν συνολικά θετική επίδραση στην απόδοση της συσκευαστικής γραµµής.

4. Προσοχή στην Βραζιλία
Είτε είστε εταιρεία συσκευασίας είτε προµηθευτής µηχανηµάτων, είτε πολυεθνική, η Βραζιλία ήταν ένας από τους κορυφαίους προορισµούς σας το 2011. Και ενώ ορισµένοι παρατηρητές θεώρησαν ότι η βραζιλιάνικη οικονοµία σηµειώνει πτώση, φαίνεται ότι η σηµασία της οικονοµίας θα µεγαλώσει το 2012.

5. Οι λιανοπωλητές είναι έτοιμοι ή όχι?
Μέχρι στιγµής, η ευρωπαϊκή τάση για έτοιµες συσκευασίες στο λιανικό εµπόριο έχει µεταφερθεί και στις ΗΠΑ σε ότι αφορά τα άκαµπτα κιβώτια και τους δίσκους συσκευασίας. Το 2012 θα δείτε περισσότερες συσκευασίες που να αφορούν δυο τεµάχια προϊόντων αλλά και υψηλής ποιότητας τυπωµένα χαρτοκιβώτια.

6. Πρώτα η ασφάλεια και μετά....
Θα λάβουν αναστολή οι κατασκευαστές µηχανών της Βορείου Αµερικής από το πρότυπο EN ISO 13849-1; Από ότι φαίνεται η παράταση που έχει δοθεί από το 2009 δεν θα ανανεωθεί. Αυτό θα είναι ένα σηµαντικό θέµα για τους κατασκευαστές το  2012. Αλλά ίσως είναι καλύτερα να υπάρξει πρόβληµα τώρα µιας και το νέο πρότυπο υποστηρίζει την επόµενη γενιά µηχανηµάτων, τα οποία η βιοµηχανία θα πρέπει να ανταγωνιστεί.

7. Σπείρε τώρα για να δρέψεις τους καρπούς αργότερα
Το πρόβληµα µε τις ετήσιες προβλέψεις είναι ο χρόνος που απαιτείται για τις ριζικές αλλαγές. ∆εν µπορείς να τον υπολογίσεις. Καλό θα ήταν πάντως να σπείρει κάποιος τώρα για να δρέψει αργότερα τους καρπούς των αλλαγών. Εταιρείες όπως η Nestle, η P&G και η Pfizer θα αποτελέσουν τις ηγέτιδες δυνάµεις στο workgroup της OMAC που θα γίνει στο Ορλάντο από τις 7 – 9 Φεβρουαρίου.

8. Προηγµένες τεχνολογίες για ετοιµοπαράδοτα συστήµατα
Θα αρχίσετε σιγά να παρατηρείτε ευρείες οθόνες HD µε τεχνολογία touch για συστήµατα SCADA, ενοποίηση των εργαλείων σχεδιασµού και προσοµοίωσης µε την ανάπτυξη λογισµικού ελέγχου. Αυτές οι τεχνολογίες θα εµφανιστούν στις µεγαλύτερες γραµµές συσκευασίας.

9. Καλύτερη αλληλεπίδραση με τους προμηθευτές
Στις αυτόνοµες συσκευές οι οθόνες θα γίνουν µεγαλύτερες, πιο ευρείς, πιο εύκολες στην πλοήγηση, ενσωµατώνοντας περισσότερες εφαρµογές των Windows, µε περισσότερα βίντεο για την καθοδήγηση τεχνικών στις διαδικασίες συντήρησης. Τα κινούµενα σχέδια θα εξακολουθούν να παρακολουθούνται πιο συχνά µε την ευρύτερη χρήση 3-D εργαλείων, παρότι η παραγωγή τους εξακολουθεί να είναι δαπανηρή. 

10. Η εδραίωση
Συµβαίνει χωρίς τυµπανοκρουσίες. Οι κατασκευαστές µηχανών στην Βόρεια Αµερική αγοράζουν ευρωπαϊκά OEM για να αποκτήσουν την τεχνολογία και να έχουν πρόσβαση στην αγορά. Προβλέπεται µια σταθερή αύξηση στη δραστηριότητα αυτή, καθώς (1) υπάρχει αδυναµία στην ευρωπαϊκή αγορά για να εφευρεθούν τρόποι  ενίσχυσης των εξαγωγών ενώ (2) στην Βόρεια Αµερική πρέπει να προστατεύσουν το µερίδιο της εγχώριας αγοράς και να αυξήσουν τις εξαγωγές µε ελάχιστο κίνδυνο.